preskoči na sadržaj

Osnovna škola Mladost Zagreb

Gimnazije

Gimnazije

 

Gimnazije su četverogodišnje općeobrazovne škole koje učenici završavaju polaganjem državne mature.

U gimnazijskim programima obrazovanja učenici razvijaju svoje interese i potrebe iz općega znanja što im prvenstveno predstavlja kvalitetnu osnovu za nastavak obrazovanja na visokoškolskim ustanovama.

Gimnazijski program obrazovanja obogaćen je izbornom i fakultativnom nastavom  te izvannastavnim aktivnostima koje škole nude sukladno svojim materijalnim i kadrovskim mogućnostima.

Postoji pet vrsta gimnazijskih programa obrazovanja koji se razlikuju u povećanom broju sati onih predmeta koji su karakteristični za pojedinu vrstu gimnazije:

 • opća gimnazija
 • jezična gimnazija
 • klasična gimnazija
 • prirodoslovno-matematička gimnazija
 • prirodoslovna gimnazija

U gimnazijama se, u pravilu, uče dva strana jezika te obvezno latinski jezik u I. i II. razredu.

I. Prema vrsti nastavnog plana i programa postoji pet vrsta gimnazija:

 1. OPĆA GIMNAZIJA podrazumijeva uravnotežen odnos svih općeobrazovnih nastavnih predmeta, a od drugog razreda izborna nastava je obvezni dio nastavnog plana i programa.
   
 2. JEZIČNA GIMNAZIJA sadrži povećan broj sati učenja stranih jezika, a u trećem i četvrtom razredu umjesto jednog od prirodoslovnih predmeta (biologija, kemija, fizika) učenici mogu birati proširene programe stranih jezika.
   
 3. KLASIČNA GIMNAZIJA podrazumijeva učenje latinskog i grčkog jezika tijekom svih četiriju godina obrazovanja.
   
 4. PRIRODOSLOVNO-MATEMATIČKA GIMNAZIJA sadrži veći fond sati matematike, fizike i informatike tijekom svih četiriju godina obrazovanja, a učenicima pruža mogućnost izbora proširenog programa matematike i informatike umjesto drugoga stranog jezika.
   
 5. PRIRODOSLOVNA GIMNAZIJA temelji se na uravnoteženom odnosu matematike, kemije, fizike i biologije s posebnim naglaskom na laboratorijskim vježbama, a u okviru izbornog dijela programa učenici se mogu odlučiti za učenje drugoga stranog jezika ili osnova ekologije.

II. Obrazovni programi koji se provode u pojedinim gimnazijama


SPORTSKI ODJELI

Učenici koji se aktivno bave sportom i postižu iznimne uspjehe mogu upisati Športsku gimnaziju u Zagrebu ili posebne sportske razredne odjele u drugim školama, a organizacija rada i nastave u tim je razrednim odjelima prilagođena specifičnim potrebama sportaša.

Za upis je potrebna potvrda odgovarajućeg nacionalnog sportskog saveza o statusu sportaša ili o značajnim postignućima u određenom sportu.


MEĐUNARODNI PROGRAM (INTERNATIONAL BACCALAUREATE)

Međunarodni program (IB) je općeobrazovni program koji u dvije cjeline obuhvaća cjelokupnu srednju školu u trajanju od četiri godine:

 • Midlle Years Programme (IBMYP) koji se ostvaruje u prvom i drugom razredu
 • Diploma Programme (IBDP) koji se ostvaruje u trećem i četvrtom razredu, a poznat je i pod nazivom međunarodna matura.

Nastava u međunarodnom programu izvodi se na engleskom jeziku.

Školovanje se plaća, a nastava se izvodi u:

 • XV. gimnaziji u Zagrebu

Pojedine gimnazije učenicima nude i mogućnost pohađanja dijela nastavnih predmeta, osim na hrvatskom jeziku, i na jednom od stranih jezika – engleskom, njemačkom ili francuskom.

Nastava se odvija uvijek polazeći od hrvatskog jezika uz pomoć hrvatskih udžbenika i udžbenika na stranom jeziku, ali prema hrvatskim nastavnim planovima i programima.

Dakle, učenici koji pohađaju navedeni program savladavaju isto gradivo kao i svi ostali, s tom razlikom što se nastavni sadržaji odvijaju i na jednom od tri navedena jezika.

Dvojezični program u gimnazijama provode:

 • IV. gimnazija u Zagrebu
 • X. gimnazija "Ivan Supek" u Zagrebu
 • XVI. gimnazija u Zagrebu
 • XVIII. gimnazija u Zagrebu

X. gimnazija "Ivan Supek" - Cambridge međunarodni centar HR006 omogućuje i stjecanje kvalifikacija iz predmeta koji se slušaju u dvojezičnom programu. Kroz dvojezičnu nastavu učenici se mogu pripremati za Cambridge kvalifikacije na IGCSE ili AS/A razini.

 


KORISNI LINKOVI

 

VRIJEME
Kalendar
« Prosinac 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

Brojač posjeta
Ispis statistike od 25. 10. 2013.

Ukupno: 725467
Ovaj mjesec: 350
Oglasna ploča
CMS za škole logo
Osnovna škola Mladost Zagreb / Karamanov prilaz 3, HR-10000 Zagreb / os-mladost-zg.skole.hr / ured@os-mladost-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju