Vještine: jučer, danas, sutra – E-knjiga

Datum objave: 1. lipnja 2024.
Predstavljamo vam e-Knjigu kao rezultat projekta Vještine: jučer, danas, sutra.
Projektom smo osnažili učeničke kompetencije trima izvannastavnim aktivnostima razdijeljenim u četiri modula koji se u provedbi djelomično prožimaju sa snažnom tematskom i socijalnom poveznicom. Projekt je multidisciplinarni što se prvenstveno ističe uključenim izvannastavnim aktivnostima: Domaćinstvo, Medijska grupa i Mladi tehničari. Izvannastavne aktivnosti povezuje objedinjavanje rezultata istraživanja korištenjem IKT-a i pripreme digitalnih alata. Projektom smo osnažili postojeće učiteljske kapacitete, sadržajno obogatili školski kurikul, ojačali povezanost i prisutnost škole u lokalnoj zajednici.
Istraživanjem i prikupljanjem podataka o vještinama i starim receptima razvili smo empatiju i poštovanje prema starijoj generaciji i osnažili međugeneracijske odnose. Tema projekta vođena je idejom obilježavanja Europske godine vještina 2023./2024. kojom želimo promovirati i popularizirati strukovno obrazovanja te potaknuti učenike završnih razreda na upis u strukovne škole s naglaskom na škole nakon kojih mogu nastaviti obrazovanje na višim razinama. Krilaticom jučer – danas – sutra, igrom riječima, projekt povezuje i osvještava važne teme profesionalne orijentacije, zdravlja i suvremene prehrane te upotrebe informacijske tehnologije u svrhu dokumentiranja.
Učenici su u susretima sa starijim osobama bilježili njihove životne priče, karijere obrtnika i poznavatelja raznih vještina, a njihova svjedočanstva vrijedno su blago u shvaćanju obrtništva i vještina danas. Učenici su savladali kulinarske vještine koje trebamo danas. U školi su kuhali recepte koje su prethodno razmijenili sa starijim osobama. Učenici su ovladali vještinama koje su neophodne za buduća napredovanja, informirani su i educirani o mogućnostima u strukovnim školama i kako zaista danas izgleda odabrano zanimanje, a ponajviše koje se tehnologije koriste i koliko je grana strukovnog zanimanja koje pratimo napredovala.
Skip to content